Haaveeni omakotitalosta lähti Kuopion asuntomessuilta 2010. Olin töissä kyseisillä messuilla ja ihastuin yksinkertaiseen ja selkeään Kastellin economy- taloon. Mieheni oli ensin jyrkästi rakennusprojektia vastaan mutta saadessamme perheenlisäystä ajatus rakentamisesta ei ollutkaan enää huonompi vaihtoehto, kun vertailimme rivitalojen ja omakotitalojen hintoja sekä asumiskustannuksia.

Emme halunneet mitään pilvilinnaa vaan kivalla pohjalla olevan, lapsiperheelle sopivan talon. Neliötoiveemme oli 130-140m2. Halusimme talomme "avaimet käteen" -periaatteella, sillä meillä on kaksi alle 3-vuotiasta lasta ja mieheni harrastaa aktiivisesti useita urheilulajeja kilpatasolla. Aikamme ei olisi yksinkertaisesti riittänyt talon rakennukseen.

Kiertelimme huviksemme syksyllä 2011 eri talofirmojen näytöissä ja ihastuimme erityisesti Designtalo-mallistoon. Hinta vaikutti kohtuulliselle neliöihin nähden ja työnjälki oli siistiä ainakin täällä Kuopion suunnalla. Myös talomyyjä oli mukava ja ammattitaitoisen oloinen. Kastellin jätimme pois laskuista heikkojen ja kalliiden muutosmahdollisuuksien takia. Kun vuokratonttikin järjestyi suht kivuttomasti Pirttiniemestä ja tontin vuokra oli erittäin kohtuullinen, päätimme ryhtyä tuumasta toimeen.

Valittuamme talotoimittajaksi Designtalon, pohdimme pitkään talomallia ja tarjouksia otettiin useampi, ennen kuin valitsimme lopulta HAILUOTO 153:n. Olimme todella tyytyväisiä valintaamme kunnes näimme Hailuoto 153 -talomallin livenä. (olimme siis nähneet vain muuteltuja versioita kyseisestä talomallista.) Ensitunne oli, että olohuoneen ja keittiön välinen seinä oli pimentävä ja teki suuresta tilasta ahtaan oloisen. Onneksi talomme lopulliset lupakuvat eivät olleet vielä saapuneet tarkistusta varten ja saimme muokata pohjaa mieleiseksemme. Lisäksi talon ulkonäkö ja väritys aiheutti ainakin allekirjoittaneelle päänvaivaa. Ottaakko valkeat vai tummanharmaat ikkunat ja ovet, musta vai tummanharmaa katto, entäpä kattoturvatuotteet? Laitetaanko lisäikkunoita vai ei. Pitkällisen pähkäilyn jälkeen päädyin (mieheni luovutti vastuun minulle, kun ei enää jaksanut pohtia) valkeaan taloon, valkeisiin ikkunoihin ja oviin, tummaharmaaseen kattoon ja kattoturvatuotteisiin, valkeisiin räystäisiin ja tummaan sokkeliin.

Nyt sitten odotellaan virallisia kuvia saapuvaksi tulevalla viikolla, että päästään hakemaan rakennuslupaa ja maanrakennuspuuhiin. Itseasiassa meillä alkaa olla jo kiire, sillä talopaketti saapuu heinäkuun puolivälissä ja maanrakennustyöt on oltava valmiina juhannusviikolla. Suosittelenkin tällaisesta projektista haaveileville varaamaan reilusti aikaa sekä suunnittelua että toteutusta varten. Se nimittäin loppuu useinmiten kesken. ( varsinkin jos ei ole ihan varma mitä haluaa...) Nytkin lopulliset lupakuvat ovat jo reilusti myöhässä sillä tekemämme muutokset ja niiden käsittely vei yllättävän paljon aikaa. Lisäksi talofirmalla on ruuhkaa mikä hidastaa asioiden etenemistä. Toivottavasti aikataulumme pitää